Πηγή χρηματοδότησης: Πράξη «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ)-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» που υλοποιείται μέσω του
Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αξίζει να δείτε

«Οργανωμένες ξεναγήσεις για μαθητικές ομάδες».

1. Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας
Στην περιοχή της Πύλου βρίσκεται ο υδροβιότοπος της Γιάλοβας, που αποτελεί το νοτιότερο διεθνούς σημασίας υδροβιότοπο των Βαλκανίων καθώς αποτελεί σταθμό για πολλά είδη μεταναστευτικών πτηνών. Θεωρείται προστατευόμενη περιοχή με συνολικά 258 είδη εκ των οποίων τα 79 περιλαμβάνονται στο Κόκκινο βιβλίο» (η υπό απειλή ελληνική ορνιθοπανίδα). Στο σημαντικό αυτό υγροβιότοπο λειτουργεί Ενημερωτικός Σταθμός από όπου ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει ερωδιούς, τουρλίδες και κίρκους, ψαραετούς και πολλά άλλα είδη.


2. Περιβαλλοντικός Επιστημονικός Σταθμός Αγιαννάκη- Σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ.
Ο Περιβαλλοντικός Σταθμός του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ, δημιουργήθηκε στον Αγιαννάκη Μεσσηνίας και λειτουργεί με την υποστήριξη του Δήμου Αυλώνος και τις τοπικές διευθύνσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Νομού.
Ο επισκέπτης, εκτός από τις θαλάσσιες χελώνες, έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τη ζώνη των αμμόλοφων, τα θαλάσσια και άλλα προστατευόμενα οικοσυστήματα, την περιοχή, τις ασχολίες των ανθρώπων το φυσικό περιβάλλον.
Οργανωμένες ομάδες επισκεπτών μπορούν να επισκεφθούν τους εκθεσιακούς χώρους στη διάρκεια όλου του έτους.


3. Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο
Το Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Καλαμάτας και στεγάζεται σε μια οικία ενετικού τύπου. Το μουσείο φιλοξενεί μια μεγάλη συλλογή αρχαιοτήτων οι οποίες προέρχονται από διάφορες περιοχές του νομού. Τα εκθέματά του χρονολογούνται από την εποχή του Χαλκού έως και τους Ρωμαϊκούς Χρόνους. Πιο συγκεκριμένα, στους χώρους του μουσείου φιλοξενούνται 814 αντικείμενα μεταξύ των οποίων κεραμικά, χάλκινα, οστέινα αντικείμενα, γλυπτά, ψηφιδωτά, πολλά μικροαντικείμενα από διάφορες ύλες, σφραγιδόλιθοι και χρυσά τα οποία έχουν βρεθεί στις πρώην επαρχίες Μεσσήνης, Καλαμών και Πυλίας.
Η έκθεση αυτή έχει ως φιλοδοξία να παρέχει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα αρχαία εκθέματα μέσω άρτιων και οργανωμένωνθεματικά πάντα συνόλων.
Παράλληλα, παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη χρησιμότητα και τη σημασία των εκθεμάτων στην καθημερινή ζωή των αρχαίων. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι χάρτες, οι γραφικές αναπαραστάσεις και οι σχετικές μακέτες του μουσείου, σύμφωνα με τις σύγχρονες επιταγές της μουσειολογίας, σκοπεύουν να προωθήσουν μία όσο το δυνατόν αρτιότερη κατανόηση του μεσσηνιακού πολιτισμού.

Χρήσιμες Πληροφορίες:

Διεύθυνση : Παπάζογλου 6, Καλαμάτα Τ.Κ 24100
Τηλέφωνο: 2721026209
Μέρες ? Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Δευτέρας, 08:30- 15:00.


4. Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας
Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας , το οποίο στεγάζεται σε διατηρητέο κτίριο στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης και ιδρύθηκε από το «Σύλλογο προς Διάδοση των Γραμμάτων». Στους χώρους του υπάρχουν δύο χιλιάδες εκθέματα εκ των οποίων εκτίθενται τα χίλια περίπου.
Τα εκθέματα σχετίζονται με τη γεωργική, τη βιομηχανική δραστηριότητα, την οινοποιία, σαπωνοποιία.
Στις πέντε αίθουσες του μουσείου ο επισκέπτης μπορεί να δει ιστορικά ντοκουμέντα των νεότερων χρόνων, γεωργικά εργαλεία, παραδοσιακές φορεσιές, παραδοσιακό αστικό σπίτι, αγιογραφίες, παραδοσιακό καφενείο, μέχρι και εργαλεία για την επεξεργασία του τσίπουρου ( τσιφλιές) και άλλα.

Χρήσιμες Πληροφορίες:

Δ/νση: Αγίου Ιωάννου 12 και Κυριακού 1
Τηλέφωνο: 2721028449
Μέρες – Ώρες Λειτουργίας : Καθημερινά, εκτός Δευτέρας, 09:00- 13:00


5. ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Σκοπός της λειτουργίας του Μουσείου είναι η διατήρηση ζωντανής της Ιστορίας. Στο χώρο του μουσείου παρουσιάζονται εκθέματα των αγώνων του Έθνους από το 1821 και εντεύθεν.

Χρήσιμες Πληροφορίες:
Δ/νση: Μητροπολίτου Μελετίου
Τηλέφωνο: 27210
Μέρες – Ώρες Λειτουργίας : Καθημερινά, εκτός Δευτέρας, 09:00- 13:00

Μοιράσου το!