Σεμινάριο 15 – 17 Μαίου 2015

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ήμερο Σεμινάριο Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα:
«Μυστικά ζωής και υγείας στα μονοπάτια με τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα»
από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Σεμιναρίου

program15052015

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή οι εργασίες του 3ήμερου Σεμιναρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με θέμα: «Μυστικά ζωής και υγείας στα μονοπάτια με τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα», που διοργάνωσε το ΚΠΕ Καλαμάτας από 15 έως 17 Μαΐου 2015, ως συντονιστικός φορέας του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «ΕΛΙΑ». Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Καλαμάτας (Θουκυδίδου 2, Καλαμάτα) και στη μεσσηνιακή Μάνη.

Στο Σεμινάριο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, οι οποίοι προέρχονται από σχολεία όλης της Ελλάδας και ανήκουν στο Δίκτυο «ΕΛΙΑ», Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων της χώρας, οι οποίοι έχουν σχολεία τους στο Δίκτυο, εκπαιδευτικοί μέλη Παιδαγωγικών Ομάδων των συνεργαζόμενων με το Δίκτυο ΚΠΕ και μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής και της Παιδαγωγικής Ομάδας του Δικτύου.

Η έναρξη των εργασιών έγινε το απόγευμα της Παρασκευής 15 Μαΐου με καλωσόρισμα από τον Υπεύθυνο του Κ.Π.Ε. Καλαμάτας, κ. Γεώργιο Παναγόπουλο.

Στο Σεμινάριο παρευρέθησαν και απηύθυναν χαιρετισμό οι:

· Περιφερειακός Δ/ντής Π. και Δ. Εκπ/σης Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτης Πετρόπουλος
· Δ/ντής Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας κ. Νικόλαος Κλάδης
· Εκπρόσωπος του Δημάρχου Καλαμάτας, ο Αντιδήμαρχος, κ. Αδαμόπουλος Ιωάννης
· Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος κ. Δημήτριος Μανιατάκης
· Εκτελεστικός Δ/ντής του Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς», κ. Γεώργιος Καραμπάτος
· Καθηγητής Βιολογίας, Ιστοριοδίφης-Ερευνητής, κ. Γιάννης Λύρας

Το θεωρητικό πλαίσιο των εργασιών παρουσίασαν οι εισηγητές:
· Ο πρ. Πρόεδρος ΕΦΕΤ, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΘΕ Δημόκριτος, Δ/ντης Διατροφολογίας NYC, κ. Νικόλαος Κατσαρός
· Ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος κ. Δημήτριος Μανιατάκης
· Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Νικόλαος Ζαχαριάς,
· Ο Υπεύθυνος Δράσεων Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη, κ. Διονύσιος Παπαδάτος με τον Τεχνικό Υπεύθυνος Ανάπτυξης Έργου «Αλληλεπιδραστική ηλεκτρονική πλατφόρμα με ??διαδρομές?? της Μεσσηνίας», κ. Βασίλειο Πουλόπουλο.

Για τις εισηγήσεις του Σεμιναρίου κάντε κλικ εδώ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τη βραδιά ομόρφυναν οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας με την καθηγήτριά τους κα Εύη Ντινοπούλου, που παρουσίασαν ένα ξεχωριστό μουσικοθεατρικό δρώμενο με θέμα τη γευσιγνωσία ελαιολάδου.

Το Σάββατο πρωί, οι εκπαιδευτικοί ακολούθησαν «μονοπάτι» με υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα στη μεσσηνιακή Μάνη (Καλαμάτα ? Κάμπος Αβίας ? Καρδαμύλη ? Στούπα). Το Σάββατο το απόγευμα επισκέφτηκαν το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (με συντονιστή τον καθηγητή κ. Ζαχαριά) και το Διαπιστευμένο Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου Ελαιολάδου του Τμήματος Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας – ΕΛΓΟ Δήμητρα (με συντονιστές τον κ. Παναγιώτη Κάτσαρη, Γεωπόνο Βιοτεχνολόγο – Διευθυντή του Εργαστηρίου και την κα Βασιλική Σκιαδά, Χημικό Μηχανικό – Τεχνική Υπεύθυνη του Εργαστηρίου).

Στην ελιά "της μαμής"
Στην ελιά «της μαμής»

 

Στο παλαιό ελαιοτριβείο του συγκροτήματος Μούρτζινων-Τρουπάκηδων
Στο παλαιό ελαιοτριβείο του συγκροτήματος Μούρτζινων-Τρουπάκηδων

Το Σάββατο βράδυ και την Κυριακή το πρωί, παρουσίασαν τις εργασίες και τις δράσεις τους: τα μέλη των συνεργαζόμενων ΚΠΕ, οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης καθώς και οι εκπαιδευτικοί- μέλη του Δικτύου «ΕΛΙΑ».

Την Κυριακή το μεσημέρι, πριν τη λήξη του Σεμιναρίου, πραγματοποιήθηκε Εργαστήριο Διατροφολογίας στο πλαίσιο της δράσης: «Σχολατσιό», ως πρόταση δημιουργίας υγιεινού σχολικού κολατσιού σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Δρόμοι της Ελιάς», με συντονιστές τον κ. Γεώργιο Καραμπάτο και την κα Μαρινέλλα Κατσιλιέρη από τον Πολιτιστικό Οργανισμό.

Για τις εισηγήσεις του Σεμιναρίου κάντε κλικ εδώ.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου, έγινε συνάντηση εργασίας της Συντονιστικής Επιτροπής και της Παιδαγωγικής Ομάδας του Δικτύου.

Παράλληλα με τις εργασίες του Σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την έκθεση προϊόντων επεξεργασίας και τυποποίησης ελιάς και ελαιολάδου, μεσσηνιακών επιχειρήσεων, που λειτουργεί στο ΚΠΕ Καλαμάτας και να δοκιμάσουν τοπικά προϊόντα ελιάς, σε εργαστήριο γευσιγνωσίας που συντόνισε ο βραβευμένος Αρχιμάγειρας – μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων, κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Καλαμάτας οφείλει να ευχαριστήσει όλους τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς για τη συνεργασία και την ομαδικότητα που έδειξαν και τους εισηγητές και συντονιστές των εργαστηρίων για την άριστη συνεργασία.

Για την υλοποίηση του Σεμιναρίου το ΚΠΕ Καλαμάτας συνεργάστηκε επίσης με:
· Δήμο Καλαμάτας, για τη βοήθειά του στη διεξαγωγή του σεμιναρίου
· Δήμο Δυτικής Μάνης, για τη συμβολή του στην υλοποίηση των εργασιών μελέτης και έρευνας πεδίου
· Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, για τη συμβολή της στο παιδαγωγικό μέρος

Στην ελιά "της Αμαλίας"
Στην ελιά «της Αμαλίας»

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *