Μεσσηνία – Εύα Μεσσήνης

Θέση που βρίσκεται το ελαιόδεντρο (περιοχή, χωριό/πόλη, δήμος) :  Εύα Μεσσηνίας

Γεωγραφικό πλάτος: 37.102024 (37° 6′ 7.29» N)
Γεωγραφικό μήκος: 21.979496 (21° 58′ 46.19» E)

  • Μύθοι, θρύλοι, ιστορίες που σχετίζονται με το δέντρο και προέρχονται από τη λαϊκή παράδοση:

Η Ελιά στο Ναζήρι

Πριν από πολλά χρόνια στην αρχαία Σπάρτη, πέθανε ο βασιλιάς. Το βασίλειο ανέλαβε η γυναίκα του, μέχρι να ενηλικιωθεί ο μικρός πρίγκιπάς τους. Στο βασιλόπουλο άρεσαν πολύ οι περίπατοι. Καθημερινά σεργιάνιζε κρυφά κι ανώνυμα εδώ κι εκεί, για να γνωρίσει καλύτερα τον κόσμο που σε λίγο θα κυβερνούσε. Σε έναν τέτοιο περίπατο συνάντησε  μια νεαρή βοσκοπούλα, μια Ειλώτισσα και την ερωτεύτηκε τρελά. Τα δύο παιδιά, συναντιόνταν  καθημερινά και δε χόρταιναν ο ένας τον άλλον. Η ζωή τους κυλούσε ήρεμα και γαλήνια, ενώ κανένας άλλος δεν γνώριζε το μυστικό έρωτά τους. Και οι δύο ήξεραν πόσο αυστηρός ήταν ο νόμος που απαγόρευε στους βασιλείς να ενώνονται με  δούλους.

Όταν ο πρίγκιπας έγινε 18 χρονών,  οι Έφοροι της Σπάρτης, τον κάλεσαν να του ανακοινώσουν ότι ήρθε η ώρα να γίνει βασιλιάς. Θα έπρεπε λοιπόν σύντομα να διαλέξει μια γυναίκα για να την κάνει βασίλισσα. Η θλίψη του πρίγκιπα ήταν αβάσταχτη. Ολόκληρος ο κόσμος γκρεμίστηκε κάτω από τα πόδια του. Που θα έβρισκε το θάρρος να πει, πως η γυναίκα της ζωής του ήταν μια δούλα;

Βρήκε την αγαπημένη του και μοιράστηκε μαζί της τον πόνο του. Εκείνη κατάλαβε πόσο αληθινή ήταν η αγάπη του και του υποσχέθηκε ότι σύντομα, οι σπαρτιάτικοι νόμοι θα τους επέτρεπαν να πραγματοποιήσουν το γάμο τους. Είχε ήδη καταστρώσει ένα σχέδιο με το οποίο θα εξαγόραζε την ελευθερία της, ώστε να μπορέσουν μετά να παντρευτούν.

Πράγματι υπήρχε κι ένας άλλος νόμος στην αρχαία Σπάρτη που έλεγε ότι όποιος κατάφερνε να πάρει από την πόλη  Ιθώμη, τη μαρμάρινη στήλη που συμβόλιζε την ελευθερία τη χώρας και να τη φέρει στη Σπάρτη, θα γινόταν αμέσως βοηθός του βασιλιά, αν ήταν Σπαρτιάτης πολίτης, ενώ αν ήταν δούλος, θα γινόταν ελεύθερος.

Θα πήγαινε λοιπόν, να πάρει από τους Μεσσήνιους την ιερή στήλη, αψηφώντας κάθε πιθανό κίνδυνο, για να μπορέσει να σταθεί για πάντα πλάι στον αγαπημένο της.

Ξεκίνησε αμέσως κι έφτασε με το σούρουπο έξω από τα τείχη της Ιθώμης. Μόλις νύχτωσε, σύρθηκε μέσα στην πόλη, ξεγέλασε τους φρουρούς, έβαλε τη στήλη στον ώμο και δίχως να χάσει χρόνο, πήρε το δρόμο του γυρισμού.

Μόλις ξημέρωσε οι Μεσσήνιοι αντιλήφθηκαν την κλοπή  της στήλης. Γι αυτούς η κλοπή αυτή σήμαινε την καταστροφή της πόλης τους. Έντρομοι, άρχισαν να προσεύχονται και να παρακαλούν το Θεό να τιμωρήσει εκείνον που τόλμησε να τους πάρει το ιερό σύμβολό τους. Πράγματι ο Θεός τους λυπήθηκε και μεταμόρφωσε σε ελιά την όμορφη κοπέλα, προτού προλάβει να εγκαταλείψει τα σύνορα της Μεσσηνίας και να γίνει βασίλισσα.

Η ελιά αυτή βρίσκεται στα σύνορα των κτημάτων της περιφέρειας της Εύας και είναι η ίδια ελιά που αιώνες αργότερα, ήθελε να γλιτώσει από τον Ιμπραήμ.

Λέγεται πως όταν πέρασε ο Ιμπραήμ από τη Μεσσηνία, έκοψε όλα τα δέντρα αδιακρίτως για να ρημάξει τον τόπο. Άφησε όμως για σημάδι της διάβασής του και της βαρβαρότητάς του μια γριά ελιά αφού την απογύμνωσε απ’  όλα τα κλαδιά της. Απ΄ το όνομά της έχει πάρει το χωριό Αϊδίνι τ’ όνομα Αγριλιά. Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή σχετικά με την ελιά. Ότι δηλαδή ο Ιμπραήμ την άφησε για σημάδι γιατί κάπου εκεί κοντά είχε θάψει ένα θησαυρό. Γύρω από την αναζήτηση του θησαυρού αυτού αναφέρονται πολλά φαιδρά περιστατικά που συνέβησαν στα νεότερα χρόνια. Οι γιαγιάδες έλεγαν επίσης πως στο μέρος εκείνο βγαίνουν φαντάσματα τη νύχτα και ότι ένας στοιχειωμένος αράπης φυλάει το θησαυρό.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ:

  • Στοιχεία Σχολείου:
Ονομασία: 21ο δημοτικό σχολείο Καλαμάτας Τηλ: 2721021332
Φαξ:2721021332
Ταχυδρομική διεύθυνση:Πλ. Ταξιαρχών Email:mail@21dim-kalam.mes.sch.gr
  • Στοιχεία περιβαλλοντικής ομάδας : Τμήμα Β1
Ονοματεπώνυμο εκπαιδευτικού Ειδικότητα
Κρόμπα Νικολέττα ΠΕ70

 Ημερομηνία καταγραφής: 01/02/2013