Πρόγραμμα με θέμα: «Δώρο έλαβα, δώρο? δίνω!», για την εκπαιδευτική αξιοποίηση των απαξιωμένων παιχνιδιών

Πρόγραμμα με θέμα: «Δώρο έλαβα, δώρο? δίνω!», για την εκπαιδευτική αξιοποίηση απαξιωμένων παιχνιδιών, που έχουν χρησιμοποιηθεί και δεν χρειάζονται πια, διοργανώνεται στο πλαίσιο των δράσεων του Τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: «Ρήματα και Απορρίμματα: Μειώνω ? Επαναχρησιμοποιώ ? Ανακυκλώνω», που συντονίζει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας.

Το Πρόγραμμα διοργανώνει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, προκειμένου να υποστηρίζει το έργο των σχολικών μονάδων, μέσα από το παιχνίδι και τον δημιουργικό εθελοντισμό. Το Πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου.

Κεντρικές δράσεις του Προγράμματος είναι: (α) η εθελοντική συγκέντρωση παιχνιδιών (β) η δημιουργία επισκέψιμου «Μουσείου Παιχνιδιού», με τη μορφή «Παιγνιοθήκης», (γ) η παράλληλη παροχή ή και δανεισμός παιχνιδιών και συνοδευτικού εκπαιδευτικού υλικού σε θεσμικούς φορείς, για το παιδί και την οικογένεια (δ) η υποστήριξη για «το παιχνίδι ως εκπαιδευτικό υλικό», σε κάθε ενδιαφερόμενο/η εκπαιδευτικό από το Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης (Ε.Β.Ε.) της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας (ε) η επιμόρφωση για το παιχνίδι και την αξιοποίησή του στην εκπαιδευτική διαδικασία από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και το ΚΠΕ Καλαμάτας.

Η δραστηριότητα περιλαμβάνει: (i) συγκέντρωση παιχνιδιών στις σχολικές μονάδες και στο ΚΠΕ Καλαμάτας (τηλ: 2721062299), με πρώτη φάση συγκέντρωσης ως τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών του τρέχοντος έτους, (ii) συγκέντρωση όλων των παιχνιδιών από τις σχολικές μονάδες στο Διοικητήριο, κατόπιν συνεννοήσεως των διευθυντών/ντριων-προϊσταμένων με τις Σχολικές Δραστηριότητες και (iii) διαρκή ενημέρωση για την εξέλιξη του Προγράμματος, καθώς και υποστήριξη με εκπαιδευτικό υλικό ελεύθερης πρόσβασης από τον ιστότοπο του Ε.Β.Ε. literacy.sch.gr.

Επισημαίνεται ότι μπορούν να συγκεντρώνονται όλα τα παιχνίδια, ανεξαρτήτως αν αυτά έχουν ελλείψεις, φθορές, απώλειες, σπασίματα κ.λπ., ανεξαρτήτως τύπου, μεγέθους και υλικών, καθώς το μόνο κριτήριο είναι ότι πρόκειται για παιχνίδια που έχουν χρησιμοποιηθεί και δεν χρειάζονται πια. Σε όλες τις συμμετέχουσες σχολικές μονάδες θα δοθεί «έπαινος ειδικής μνείας».

Για την παράδοση των συγκεντρωμένων παιχνιδιών καθώς και για κάθε υποστήριξη μπορείτε να επικοινωνείτε με τις Σχολικές Δραστηριότητες, το ΚΠΕ Καλαμάτας (Θουκυδίδου 2, τηλ. 2721062299) και το literacy@sch.gr ή το messinia@sch.gr.

Γεώργιος Παναγόπουλος

Υπεύθυνος του ΚΠΕ Καλαμάτας

Μοιράσου το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *