Επιτυχημένο σεμινάριο «Στα μονοπάτια της ελιάς»

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή οι εργασίες του διήμερου σεμιναρίου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Στα μονοπάτια της ελιάς», που διοργάνωσε το ΚΠΕ Καλαμάτας το Σαββατοκύριακο, ως συντονιστικός φορέας του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ελιά». Το σεμινάριο έγινε στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Καλαμάτας και στο Τμήμα Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας ΕΛΓΟ “Δήμητρα”.

Σε αυτό μετείχαν εκπαιδευτικοί, οι οποίοι προέρχονται από σχολεία όλης της Ελλάδας και ανήκουν στο Δίκτυο «Ελιά», υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων, οι οποίοι έχουν σχολεία τους στο Δίκτυο, εκπαιδευτικοί – μέλη παιδαγωγικών ομάδων των συνεργαζόμενων ΚΠΕ και μέλη της συντονιστικής επιτροπής του Δικτύου.

Η έναρξη των εργασιών έγινε το απόγευμα του Σαββάτου με καλωσόρισμα από τον υπεύθυνο του ΚΠΕ Καλαμάτας Γιώργο Παναγόπουλο. Στο σεμινάριο διαβάστηκαν χαιρετισμοί του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Πελοποννήσου Παναγιώτη Πετρόπουλου και του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Μεσσηνίας Δημήτρη Οικονομόπουλου. Παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο  διευθυντής Δευτεροβάθμιας Γιώργος Σταματόπουλος.

Τη βραδιά άνοιξε η φιλόλογος, ηθοποιός και παραμυθού Χριστίνα Δίμιζα με το παραμύθι «Η ελιά της μαμής». Το θεωρητικό πλαίσιο του σεμιναρίου περιλάμβανε τους εισηγητές: Ελένη Βολονάκη επίκουρη καθηγήτρια Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου,

Παναγιώτη Κάτσαρη γεωπόνο – βιοτεχνολόγο, υπεύθυνος Εργαστηρίου Ελαιολάδου, Μαρινέλλα Κατσιλιέρη υπεύθυνη επικοινωνίας και Πολιτιστικού Προγράμματος Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς», Θεοδώρα Κολοκοτρώνη επικεφαλής Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Καλαμάτας, Παναγιώτα Ανδριανοπούλου εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Νεότερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, Βασίλειο Πουλόπουλο MSc, PhD, μηχανικό Η/Υ και πληροφορικής, επιστημονικό συνεργάτη Πανεπιστημίου Πελοποννήσου / ΤΕΙ Πελοποννήσου.

Την Κυριακή το πρωί οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν: το Διαπιστευμένο Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου Ελαιολάδου του Τμήματος Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας – ΕΛΓΟ “Δήμητρα, το υπεραιωνόβιο ελαιόδεντρο – μητρικό φυτό της ποικιλίας Καλαμών, τον χώρο υδρονέφωσης του Τμήματος Ελαίας με τις «θυγατέρες ελιές» – θυγατρικά φυτά της «μάνας ελιάς» και ενημερώθηκαν από τον κ. Κάτσαρη.

Στη συνέχεια στους χώρους του ΚΠΕ Καλαμάτας, παρουσίασαν τις εργασίες και τις δράσεις τους τα μέλη των συνεργαζόμενων ΚΠΕ, οι υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων καθώς και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων – μέλη του Δικτύου.

Ακολούθησε επίσκεψη στην έκθεση αναρτημένων παρουσιάσεων (posters) και κατασκευών των εκπαιδευτικών και προϊόντων επεξεργασίας και τυποποίησης ελιάς και ελαιολάδου, που λειτουργεί στο ΚΠΕ. Επίσης, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, έγινε συνάντηση εργασίας της Συντονιστικής Επιτροπής.

Από την ιστοσελίδα της εφημερίδας “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

Μοιράσου το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *