ΝΕΑ ΔΡΑΣΗ: Επαναχρησιμοποίηση Υλικού Πληροφορικής

Σας ενημερώνουμε ότι το 4ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας και το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Μεσσηνίας σε συνεργασία με το ΚΠΕ Καλαμάτας στο πλαίσιο των δράσεων του Τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: «Ρήματα και Απορρίμματα: Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω», τις Δ/νσεις Αθμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. και τη Σχολική Σύμβουλο Πληροφορικής Μεσσηνίας & Λακωνίας, υλοποιεί δράση επαναχρησιμοποίησης Υλικού Πληροφορικής (υπολογιστές, εκτυπωτές, οθόνες, δικτυακές συσκευές κ.τ.λ.)

Στόχος της δράσης αυτής είναι αφ΄ ενός μεν η προστασία του περιβάλλοντος, αφ? ετέρου η υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας με εμπλουτισμό των εργαστηρίων Πληροφορικής των σχολείων με:

α) Υλικό για απλή επίδειξη,
β) ολόκληρα συστήματα για εξάσκηση των μαθητών στην επισκευή – συντήρηση, στο πλαίσιο των μαθημάτων του τομέα Πληροφορικής των ΕΠΑ.Λ. και
γ) περισσότερους σταθμούς εργασίας σε σχολεία π.χ. Δημοτικά που τους έχουν ανάγκη

Η ιδέα για αυτή τη δράση στηρίζεται στην αλλαγή χρήσης προϊόντων Νέων Τεχνολογιών, προτού αυτά ανακυκλωθούν, σύμφωνα με την αρχή της διαχείρισης απορριμμάτων:

«Μειώνω, επαναχρησιμοποιώ, ανακυκλώνω».

Η κατασκευή νέων προϊόντων απαιτεί πρώτες ύλες, η εξόρυξη των οποίων δημιουργεί τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση. Τεράστια επίσης επιβάρυνση στο περιβάλλον δημιουργεί και η απόρριψη σε αυτό πλαστικών ή μεταλλικών, μη βιοδιασπώμενων απορριμμάτων. Η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση μπορεί να μειώσει σε μεγάλο βαθμό το περιβαλλοντικό αυτό κόστος.

Ένας Η/Υ παλαιότερης τεχνολογίας που κάποιος δεν τον χρειάζεται πλέον, είτε γιατί δεν δουλεύει πια, είτε γιατί είναι πάρα πολύ αργός, είτε γιατί δεν «τρέχει» τα νέα προγράμματα, στα εργαστήρια του ΕΠΑ.Λ. μπορεί να πάρει μια «νέα ζωή» με πολλούς τρόπους: μπορεί να αξιοποιηθεί η  μνήμη RAM του για να κάνει έναν άλλο Η/Υ πιο γρήγορο, να επισκευαστεί κάποιος δεύτερος με το τροφοδοτικό του, κάποιος τρίτος με το δίσκο του κ.π.λ.  Επίσης μπορεί να εγκατασταθεί άλλο λειτουργικό σύστημα «ελαφρύτερο» και ελεύθερο/ανοιχτό όπως είναι κάποια διανομή του Linux (π.χ lubuntu) και έτσι να φτιαχτεί ένα ολόκληρο σχολικό εργαστήριο.

Εάν έχετε λοιπόν κάποιο υπολογιστή, εκτυπωτή, δικτυακή υποδομή  κ.ά. παλαιότερης τεχνολογίας που δεν χρησιμοποιείτε πλέον, μπορείτε να τον φέρετε σε ένα σχολείο της γειτονιάς σας  (Δημοτικό, Γυμνάσιο ή Λύκειο) για να γίνει η προώθησή του στο 4ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό Πληροφορικής του σχολείου και το Δήμο Καλαμάτας. Υποστηρίζετε με αυτό τον τρόπο την εκπαίδευση, συμβάλλοντας συνάμα στην προστασία του περιβάλλοντος .

Ελάχιστα τεχνικά χαρακτηριστικά για τους Η/Υ και τα περιφερειακά

Επεξεργαστής:  Pentium 4 ή ανώτερος
Μνήμη: 512 ΜByte ή μεγαλύτερη (τύπου DDR1, DDR2, DDR3)
Σκληρός δίσκος 60 GByte ή μεγαλύτερος (PATA, SATA)
Λειτουργικό σύστημα: Windows XP ή ανώτερο
Οθόνες: CRT  (παλαιού τύπου) 17?? ή επίπεδες

Μοιράσου το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *