Αρχική

Ανανέωση σελίδας: 10/01/2021

Δημοσιοποίηση στοιχείων καταγραφών υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων που σχετίζονται με την Ελληνική Επανάσταση 1821

Διαβάστε περισσότερα

————————————————————————
Διαδικασία ΕΝΤΑΞΗΣ στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο ΕΛΙΑ από σχολικές μονάδες
Πατήστε για πληροφορίες…

___________________________________________________________________________


ΔΡΑΣΗ: Καταγραφή υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων/ελαιώνων σε όλη τη χώρα

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καλαμάτας, ως συντονιστικός φορέας του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «ΕΛΙΑ», σε συνεργασία με φορείς, ΚΠΕ και Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης της χώρας, συνεχίζει τη δράση καταγραφής υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων σε όλη τη χώρα.

Η καταγραφή περιλαμβάνει:

  • την καταγραφή, φωτογράφιση και ταυτοποίηση υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων
  • την καταγραφή και συγκέντρωση των πιθανών μύθων, θρύλων ή ιστοριών που υπάρχουν και σχετίζονται με τα ελαιόδεντρα και προέρχονται από τη λαϊκή παράδοση ή τη βιβλιογραφία
  • τη δημιουργία χάρτη με τα καταγραφέντα ελαιόδεντρα και το σχεδιασμό μονοπατιών και διαδρομών για την οργάνωση επισκέψεων
  • την καταγραφή και διάσωση του γενετικού υλικού ελληνικών ποικιλιών ελιάς ως έκφραση της υποχρέωσης της παρούσας γενιάς να μεταφέρει στις επερχόμενες γενιές το περιβάλλον και το φυσικό κεφάλαιο του πλανήτη.

Η δράση εντάχθηκε, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεότερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ως παράδειγμα Καλής Πρακτικής για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά (http://ayla.culture.gr/). Σχεδιάζεται η περαιτέρω αξιοποίηση των καταγραφών υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων και ελαιώνων με τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας, από όπου οι σχολικές ομάδες θα αντλούν πληροφορίες για τις καταγραφές και θα σχεδιάζουν μονοπάτια με τη θεματική, από πλευράς τόπου και χρονολογικής περιόδου, που επιθυμούν.

Καλούνται τα μέλη του Δικτύου «ΕΛΙΑ» ή και όποια άλλη σχολική ομάδα ή εκπαιδευτικός επιθυμούν να συμμετέχουν στην καταγραφή υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων/ελαιώνων, να συμπληρώσουν το επισυναπτόμενο έντυπο: «Ταυτότητα υπεραιωνόβιου ελαιόδεντρου» και να το αποστείλουν  ηλεκτρονικά στο ΚΠΕ Καλαμάτας στη διεύθυνση mail@kpe-kal.mes.sch.gr.

Έντυπο «ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΟΥ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΟΥ«

Ηλεκτρονική καταχώρηση Ταυτότητας Υπεραιωνόβιου Ελαιόδεντρου: http://form.jotformeu.com/form/30621289359358


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ με ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΑ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΑ


Αν θέλετε προβολή σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους, στο σύνδεσμο:
Υπεραιωνόβιες Ελιές Μεσσηνίας – Διαδρομή 1
Διαδρομή 1 : Καλαμάτα ? Αγριλόβουνο Διαβολιτσίου ? Μπούκα Μεσσήνης

Οι καταγραφές υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων της Διαδρομής 1 έχουν κατατεθεί στο Κ.Π.Ε. Καλαμάτας από περιβαλλοντικές ομάδες σχολικών μονάδων της Μεσσηνίας, στο πλαίσιο δράσεων του Εθνικού Θεματικού Δικτύου «ΕΛΙΑ».


ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΛΙΑΣ στο ΚΠΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
η έκθεση προϊόντων επεξεργασίας και τυποποίησης ελιάς και ελαιολάδου, από μεσσηνιακές επιχειρήσεις.

Συνεχίζεται η έκθεση, στόχος της οποίας είναι να αναδειχθεί και να προβληθεί το πλήθος των επιχειρήσεων επεξεργασίας και τυποποίησης προϊόντων ελιάς και ελαιολάδου της Μεσσηνίας, η υψηλή ποιοτική και ποσοτική παραγωγή επώνυμων και καταξιωμένων προϊόντων και εμπορικών σημάτων ? ετικετών που με βάση την ελιά και το ελαιόλαδο της μεσσηνιακής γης σε συνδυασμό με την ποιοτική φροντίδα και τεχνογνωσία παραγωγών και τοπικών επιχειρήσεων, οδηγεί σε οικονομική και πολιτιστική υπεραξία και αειφορία τον τόπο και τα προϊόντα του.

Στόχος του ΚΠΕ Καλαμάτας είναι η έκθεση να αποκτήσει μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα στο χώρο του. Να εμπλουτίζεται τακτικά με νέα προϊόντα και σήματα και να είναι συνεχώς επισκέψιμη από την εκπαιδευτική κοινότητα, στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και επιμορφωτικών δράσεων για τους εκπαιδευτικούς (ημερίδες, σεμινάρια κ.λ.π.), αλλά και την τοπική κοινωνία στο πλαίσιο των δράσεων του ΚΠΕ Καλαμάτας για το Περιβάλλον και την Αειφορία.

Πληροφορίες: 2721096062